Ferenc pápa részt vesz a nemzetközi katolikus karzmatikus találkozón

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. május 31. szombat

A történelemben elöször vesz részt egy pápa a nemzetközi karizmatikus találkozón,  melyet Rómában az Olimpiai Stadionban tartanak, jelentette be a Vatikán.  Ferenc pápa részt vesz a Katolikus Karizmatikus Megújlás 37. Nemzeti Találkozóján, és találkozik a Megújulás tagjaival.  A június 1-2.-i eseményre 50 ezer résztvevőt várnak több, mint 50 országból. Az esemény imából, tanúságtételekből és dialógusból áll össze, témája:  témája: „Tartsatok bűnbánatot! Higgyetek! vegyétek a Szentlelket!”  A Szentatya délután 5-kor érkezik. 

Sajtókonferencia követi az eseményt a Vatikánban, a Vatikáni Rádió helységében.     Filippo Iannone érsek  Róma egyházmegyéjének kormányzója, Salvatore Martinez, az RNS (Megújulás a Szentlélekben) elnöke , mely a Katolikus Karizmatikus Megújulás olasz ága, valamint  Guido Improta, mint tanácsadó (közlekedés, logisztika területén) vett részt az előkészületeken. an 
  Iannone érsek szerint, jó lehetőség a hívek számára ez a fórum, hogy bár talán nem beszélnek azonos nyelven, mégis megtapasztalják a Szentlelket,  és nagyon fontosnak tartotta az érkezők szerető fogadását és a résztvevők küldetésének, missziónak a hangsúlyozását ..Azt mondta, hogy akik itt összejönnek meg akarják tanulni, készségesen befogadni a Lelket, s aztán aszerint élni és továbbadni másoknak.  
  Salvatore Martinez  az esemény szervezője jelezte, hogy más mozgalmak és egyházi közösségek is részt fognak venni és osztozni fognak ezen a találkozón a Lélekben,  az evangéliumi és pentekosztalista  kisegyházak is, mert kiváncsiak, mi történik a Katolikus Egyházban.
A Katolikus Karizmatikus Megújulás igen népszerű, nemzetközi mozgalom a Katolikus Egyházon belül, melynek középpontja a Szentlélek, s gyakran ismertetőjele  a liturgián kivüli imádás, a nyelveken való beszéd, és a hit általi gyógyítás.  S bár sok követője van, a mozgalom kiváltja azok kritikáját is, akik úgy gondolják, hogy a mozgalom középpontjában túl nagyobb hangsúly van az emóciókon, a nem-liturgikus tapasztalaton, mint a Krisztussal való eukarisztikus találkozáson.  
  Martinez a Zenit_nek adott egyik interjuban elmondta, hogy a Szentatya lelkesen fogadta el a meghíást.   Közel negyven éves története van már ezeknek a találkozóknak.     Ezt mondta:  “Szeretnénk, ha a találkozó itt lenne Rómában, a kereszténység szívében. Amikor szeptemberben egy magánkihallgatáson beszéltem a Pápának arról, hogy szeretnénk áthelyezni a találkozót Rómába, a Pápa azt válaszolta: ott leszek!”   
Martinez szerint az esemény nem hoz ujdonságokat.  A megújulás helyreállítása újraértelmezése annak, ami az Egyház, az evangéliumok, a hit lélektana.  S ez nem más, mint maga a Szentlélek,  a Szentlélek, aki úgy nyilvánítja ki önmagát, mint tette a Pünkösd napjaiban. 
Ennek a találkozásnak a felhívása: Tarts bűnbánatot! Higgy! Vedd a Szentlelket!”  alkalmas arra, hogy válaszoljon a hívők és nem hívők kérdésére: Mi történik itt? Mit kell tehát tennünk?!  
A találkozó időzítésének két fontos szempontjára érdemes figyelnünk:  az első, hogy pont egy héttel Pünkösd előtt lesz, a második, Iannone érsek szerint pedig, hogy a  jelen krízisben  ez valóban segíthet a megosztottságból az egységre jutni. 
Az érsek azt mondta, hogy Róma nagyon örül, hogy vendégül láthatja a kezdeményezést, hiszi, hogy sok gyümölcsöt fog érlelni,  és nagyon  jó az időzítés, most így Pünkösd előttre.
A prelátus hangsúlyozta, hogy bár különböző nyelvű résztvevők lesznek együtt, de a Szentlélek megadja, hogy a hitnek ugyanazt a nyelvét beszéljék, s ez teszi az eseményt valódi Pünkösddé. 
“Ha a  résztvevők i a Pápával való találkozás után, a Szentlélekben megújultan, reménnyel telten,  visszatérnek otthonaikba, képesek lesznek szembenézni a mai élet adta nehézségekkel, s akkor ez az esemény sikeres volt . – mondta a prelátus.
Akár szociális, akár gazdasági, akár családi jellegű a probléma, amivel szembe kell nézni, hiszi, hogy ez a találkozó és a Pápával való találkozás a résztvevőknek új reményt ad."
Guido Improta biztosította a fogyatékkal élőket, mozgásukban korlátozottakat, hogy az ő szükségleteikre is tekintettel lesznek. (például külön buszokat indítanak a számukra.) 
S bár Róma hozzászokott a nagy események szervezéséhez, minden eset új kihívás.  ."S igen fontos számunkra, s azért is meg szeretnénk tenni mindent, tette hozzá, mert Róma a Pápa városa.”  Ezért a szervezők vállalnak minden kihívást, mert azt szeretnék, hogy  az megfeleljen a Pápának s mindazoknak, akik együtt akarnak imádkozni és elmélkedni vele.    
Június 1-én, vasárnap. 10.30-tól du.: 6.45-ig fog tartani  az esemény  Előadó lesz    Angelo Comastri bíboros, a Szent Péter Baziilika igazgatója, és Cantalamessa atya, a Pápai Udvar prédikátora.  
Délután, Father Stanislaw Rylko, a Laikusok Pápai Tanácsának elnöke mutatja be a szentmisét, a szentatya érkezés előtt.  
A második nap kezdete 10.00 és du.6.45.-ig tart. Karizmatikus ima, majd   Salvatore Martinez beszél Ferenc pápa missziós voltáról.  Szentmisét   celebrál     Agostino Vallini bíboros, Róma vikáriusa. 
Az RNS kezdeteiről és megtapasztalt csodákról számol be   Sister Briege McKenna,  aki 24 éves korában egy szentmisén gyógyult meg csodálatos módon, és közismert a gyógyítás karizmájáról. 
A   Charismatic Covenant Communities -t  és a Nemzetközi Katolikus Megújulás Szolgálatát  szintén várjuk.

You have no rights to post comments