Mesterséges intelligencia? A gép átment a Turing-teszten...

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. június 09. hétfő

Alan Turing 1950-ben alkotta meg a Turing-tesztet, ami elvileg el tudja dönteni egy gépről, hogy képes-e önállóan gondolkodni. Azóta egyetlen számítógépes program sem ment át ezen a teszten. Most viszont egy orosz és egy ukrán programozó műve sikeresen elhitette az emberekkel, hogy Eugene Goostmannek hívják, és egy 13 éves, ukrán fiú, azaz átment a Turing-teszten - számolt be a The Verge.

Én mondjuk senkiről nem hinném el, hogy ukrán, akit Goostmannek hívnak, de a Vlagyimir Veszelov és Eugen Demcsenko által írt programról egy londoni versenyen a bírák egyharmada elhitte. A Turing-teszt teljesítéséhez a bírálók legalább 30%-ának kell azt hinnie, hogy önálló tudattal rendelkezik. 

Eugene Goostman olyanokat állított magáról, hogy szereti a hamburgert és a cukorkát, az apja nőgyógyász, simán igaz is lehetne, de ez mind-mind hazugság volt.

Ugyanez a program 2012-ben egyszer már majdnem átment a Turing-teszten, akkor a bírák 29%-át győzte meg arról, hogy létező ember.

A mostani eredmény ellenére még nem kell azt hinni, hogy elkezdődött a gépek öntudatra ébredése, és hamarosan átveszik felettünk a hatalmat. A program készítői ugyanis nagyrészt arra alapoztak, hogy a chatbot által eljátszott személy még csak 13 éves, tehát pusztán fiatal kora miatt még sok mindenre nem is tudhatja választ a kérdések közül.

(index)

You have no rights to post comments