106 éve eltűnt Csontváry-kép került elő

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. június 11. szerda

A 1908-ban eltűnt, rossz állapotú festmény valószínűleg Csontváry Kosztka Tivadar Iskolai emlék Párizsból című képe lehet, ami akár 100 millió forintot is érhet. A festmény jelenlegi, titokzatosság homályába burkolózó tulajdonosa töredékáron jutott hozzá a kincshez. A kép feltehetően Isadora Duncant ábrázolja, aki visszatérő múzsája Csontvárynak. Alakja felidéződik a Szerelmesek találkozása és a Zarándoklás a Cédrushoz című festményeken is.

A kép azonosítását Végvári Zsófia végezte el: "Az amerikai táncosnő alakja feltételezi, hogy a képnek valamikor 1898-ban vagy azután kellett készülnie, hisz Isadora híres fotói ekkor járták be a világot. Hogy az 1908-as kiállításon a festmény jelen volt, ez biztos, de ezen túl gyakorlatilag semmit sem tudunk a kép sorsáról."

Az azonosítást a szakértő szerint Csontváry jellegzetes technikája tette lehetővé: "Főállásban patikus volt, nem volt elég pénze megvenni a drága olajfestéket, jól átgondolva minden létező anyagot összekevert, ami elérhető volt: a gácsi textilgyár festékeitől kezdve a patikában fellelhető terpentinen át egészen a kaolinig. Ezeket mind megtaláltuk a képen."

Csontváry maga válogatta festményeit, és a neki nem tetsző darabokat a gácsi patika padlására száműzte. Hivatalosan 130-140 Csontváry-kép létezéséről beszél a szakma, legalább 3-400 darabra tehető a rendkívül termékeny mester műveinek igazi száma.
(Szűcs Gyula, index)

You have no rights to post comments