Elengedték, majd újra elfogták a hitehagyás miatt halálra ítélt nőt

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. június 25. szerda

Elfogták a reptéren azt a szudáni nőt, akit a keresztény hite miatt ítéltek korábban halálra. A nőt kevesebb, mint 24 órája engedték szabadon a börtönből, most újra elfogta őt a titkosszolgálat. Meriam Ibrahimot a nemzetközi nyomás hatására engedte el a szudáni kormány, de amikor a férjével fel akart szállni egy repülőre, őt és a férjét is elfogta a titkosszolgálat, írja a Sky News.

A nő és a férje ismeretlen helyen van, egy név nélkül nyilatkozó titkosszolgálati forrás azt mondta, hogy a titkosszolgálat valamelyik bázisán tartják őket fogva.

A 27 éves Meriam Jahija Ibrahim Isagot a Szudánban érvényes iszlám jog, a saría alapján május 15-én ítélték kötél általi halálra, illetve házasságtörés miatt száz korbácsütésre. (Ez utóbbit úgy érte el, hogy keresztény férfihoz ment feleségül, pedig Szudánban csak egy muzulmánnal házasodhatott volna össze.)

Isag három napot kapott a tárgyalás előtt, hogy megtagadja a keresztény vallást, de erre nem volt hajlandó. Az Amnesty International szerint Isag anyja ortodox keresztény volt, és a lányát is a hite szerint nevelte. A nőt a húsz hónapos fiával együtt börtönözték be, később, a börtönben szülte meg második gyermekét.

Az eset nagy felháborodást váltott ki; a brit, a francia és az amerikai elnök is tiltakozott a döntés ellen. Arra kérték a szudáni kormányt, hogy vonja vissza a barbár határozatot, és engedjék szabadon a nőt.
(index)

You have no rights to post comments