Egy jó hír - kevesebb cigaretta fogyott

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. augusztus 24. vasárnap

"A szkeptikusok szerint a csempészett cigarettafogyasztás tölti ki a különbséget a korábbi és a mostani legális cigarettavásárlás között, amiben valami igazság van, de nem egészen, mert azért ilyen mértékű csempészett cigaretta hozzáférés nincs Magyarországon, mint ez a különbség" - mondta Vadász Imre tüdőgyógyász főorvos. Hatások és remények:

A tüdőgyógyász főorvos szerint a betegek számában, a panaszok jelentkezésében ez kis túlzással: majd évek múlva lesz látható, hiszen például a tüdőrák esetek száma tizenöt év múlva fog csökkenni, de az úgynevezett COPD-osok, azaz elzáródásos hörghurutban szenvedők száma is lassabban ritkul, ilyen gyorsan nem észlelhető különbség a betegek számában. "Már csak azért sem, mert a kevés panasztól szenvedő beteg, aki nincs nagyon rosszul, egy kis köhögés miatt nem szokta felkeresni az orvost" - tette hozzá Vadász Imre

"A leszokást segítő programokban résztvevők száma enyhén emelkedik, de ez nem számottevő. Ezek nem is érik el a dohányosok nagy részét, nehézkes a hozzáférés, kevés van belőlük, be kell jelentkezni, nincs is az ország egész területén, mert a finanszírozása nem a legoptimálisabb, annak az orvosnak vagy intézménynek megszállottnak kell lenni, amelyik erre vállalkozik. Ennek ellenére, aki szeretne leszokni, és ehhez segítséget kér, kaphat, de ez nem fogja számottevően csökkenteni a cigarettafogyasztást" - hangsúlyozta a tüdőgyógyász főorvos.

"Külföldi adatok és hazai tapasztalatok szerint is a legfontosabb tényező ebben a cigaretta ára, ahol ilyen drasztikusan emelkedik, mint Magyarországon, ott tényleg jelentős a csökkenés, főleg a fiatalok körében, ami nagyon kedvező jelenség" - jelentette ki Vadász Imre.

Kevesebb a rendszertelenül dohányzók száma
Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója szerint már most is vannak előnyös hatásai a dohányzást szigorító intézkedéseknek. Példaként említette a rendszertelenül dohányzók számának csökkenését, amely a vendéglőkben, közintézményekben elrendelt dohányzáskorlátozásnak köszönhető. Úgy vélte: hamarosan szívinfarktusos esetekből is kevesebb lesz.

A COPD és a tüdőrák hosszú dohányzás után alakul ki, a dohányzás abbahagyását vagy számottevő csökkentését követően is évek múlva érződik csak a kedvező hatás. Egy rendszeres dohányosnál öt év után feleződik a tüdőrák kialakulásának a kockázata" - mondta Kovács Gábor.

"A szív-és érrendszeri betegségek esetében hamarabb mérhetőek a változások. Más országokban azt tapasztalták, hogy a radikális dohányzást korlátozó intézkedések bevezetését követően egy-két évvel már csökkenni kezdett az akut koronária történések: infarktus, angina, stb. miatti kórházi beutalások száma" - tette hozzá az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

"A 40, de még inkább az 50 évesnél idősebb korosztálynál várhatóak a kedvező hatások, hiszen mintegy másfél-két évtizedes, tartós dohányzás következtében alakulnak ki az említett betegségek" - fogalmazott Kovács Gábor.

Az elmúlt és az idei évben 86 tüdőgondozóban létesültek "leszokási pontok", ez azt jelenti, hogy már az ország minden területén elérhetőek ezek a szakrendelések. Budapesten 8-10 ilyen működik, itt nyilván könnyebben lehet igénybe venni, mint ahol a legközelebbi tüdőgondozóig 30 kilométert kell utazni - ismerte el Dr. Kovács Gábor. "Azon dolgozunk, hogy minél több helyen és ne is csak a tüdőgondozókban, hanem egyéb szakrendeléseken is legyen leszokási ambulanciák" - mondta az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

"A dohányzást korlátozó intézkedések első, már mérhető hatásai elsősorban a rendszertelenül dohányzók körében tapasztalhatók" - fogalmazott Kovács Gábor. Hozzátette: az időszakos felméréseink szerint az utóbbi két-három évben azok körében csökkent a legnagyobb arányban a dohányzás, akik nem minden nap, hanem csak alkalomszerűen gyújtanak rá. Ők azok, akik egy étteremben, hétvégi bulikon, vendégségben, társaságban, azért gyújtanak rá, mert a barátaik dohányoznak, őket is megkínálják, de most, hogy már ezt már nem lehet megtenni az asztal mellett, ki kellene menni az épület elé, arra már nem hajlandók, ez azért fontos, mert nem lesz belőlük rendszeres dohányzó.
(inforadio.hu)

You have no rights to post comments