Őrült világ - hiánycikk lett a Kalasnyikov az amerikai fegyverüzletekben

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. szeptember 02. kedd

Röviddel az orosz gyártmányú AK-47-esekre vonatkozó amerikai importtilalom bevetése után az Egyesült Államok fegyverüzleteiből felvásárolták félautomata gépkarabélyokat - írta hétfői számában a The Washington Post.

A lap szerint többen befektetésként akár nyolc-tíz Kalasnyikovot is vettek, amelynek ára a kereslet hirtelen megugrása miatt a darabonkénti 1000 dollár körüli szintre emelkedett. A vásárlási lázat részben az a gyanú is fűtötte, hogy a demokraták az orosz-ukrán konfliktusra hivatkozva megpróbálják betiltani a fegyvert. "Addig szerezze be azt a puskát, ameddig tudja!" - hirdette a gépkarabélyt az Armlist elnevezésű online fegyverkereskedés.

Az eredeti a legjobb

Az amerikai pénzügyminisztérium júliusban közölte az importőrökkel, hogy a Kalasnyikov-konszern felkerült az ukrajnai válság miatt szankciókkal sújtott orosz vállalatok listájára. Noha az AK-47-es a világ több országában gyártják, Jay Portz, a pennsylvaniai RWC kereskedőcég alelnöke szerint az eredeti gyártó által előállított fegyverek a legjobbak.

Mihail Kalasnyikov a második világháború utolsó éveiben tervezte meg ezt a gépkarabélyt, amely a megbízhatósága, az egyszerű kezelhetősége és karbantartása miatt a világ legnépszerűbb támadó lőfegyverévé vált. Félautomata változatából az Egyesült Államokban évente több tízezer darabot adnak el.

Kalasnyikov-láz

A Kalasnyikov-láz újabb példa arra, hogy a fegyvervásárlás korlátozására vonatkozó törekvések a szándékok dacára éppen hogy felpörgetik az eladásokat. Hasonló jelenség volt megfigyelhető az úgynevezett Brady-törvényről folytatott vita alatt is. (James Brady Ronald Reagan sajtótitkára volt, aki tolókocsiba kényszerült, mert fejlövést kapott az elnök ellen 1981. március 30-án elkövetett merénylet során. Brady, aki augusztus elején hunyt el, a fegyvertartás szigorításának harcosa lett. Bill Clinton elnök róla nevezte el azt az 1993-ban elfogadott törvényt, amely ötnapos várakozási időhöz és háttérellenőrzéshez kötötte az engedéllyel rendelkező kereskedőknél történő fegyvervásárlást.)

Nem ez az első roham

Hasonlóképpen roham indult az amerikai fegyverkereskedők raktárai ellen, amikor a demokraták 2006-os "félidős" kongresszusi választások eredményeképpen mind a szenátusban, mind a képviselőházban magukhoz ragadták a hatalmat. Ugyancsak ugrásszerű növekedés volt tapasztalható, amikor Barack Obama amerikai elnök a 20 kisgyerek és 6 oktató életét követelő newtowni iskolai mészárlás nyomán meg akarta szigorítani a magánszemélyek fegyverbeszerzésére vonatkozó szabályokat.

Több üzletben olyan plakátot helyeztek el, amely Obamát az év, vagy akár egyenesen az évszázad fegyverkereskedőjének nevezte.

(origo.hu)

You have no rights to post comments