Ferenc pápa tombolát kezdeményez a szegények javára

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. november 24. hétfő

A Szentatya tombola keretében bocsátja közre azokat az ajándékokat, amelyeket eddig kapott, hogy pénzt gyűjtsön a szegényeknek.

A tombolajegyek tíz euróba kerülnek. A vatikáni postahivatalokban, a vatikáni gyógyszertárban és más helyeken is meg lehet vásárolni őket. A nyerteseket 2015. január 8-án hirdetik ki – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Hozzászólások   

#13 Boros Gábor 2014-12-04 14:58
Tisztelt Sipos Gyula!

Ide beillesztem Szent X. Piusz pápa kompendiumából ezt a 4 pontot:

28. Mit jelent: »a mennynek és a földnek teremtője«?
Válasz: A teremteni jelentése ez: valamit a semmiből csinálni, azért hívjuk Istent a menny és a föld teremtőjének, mert Ő a mennyet és a földet és minden dolgot, ami a mennyben és a földön van, tehát az egész világot a semmiből teremtette.

29. A világot csak az Atya teremtette?
Válasz: A világ azonos módon lett a három isteni személy által teremtve, mert minden, amit az egyik személy a teremtményekkel kapcsolatban tesz, a többiek is egy és ugyanazon tettel teszik.

30. Miért tulajdonítjuk akkor a teremtést különösen az Atyának?
Válasz: A teremtést azért tulajdonítjuk különösen az Atya tettének, mert a teremtés az isteni mindenhatóság egyik hatása, amit elsősorban az Atyának tulajdonítunk, ahogy a bölcsességet a Fiúnak és a jóságot a Szentléleknek, holott mind a három személy ugyanazt a mindenhatóságot , bölcsességet és jóságot birtokolja.

31. Isten gondoskodik is a világról és mindarról, amit teremtett?
Válasz: Isten gondoskodik a világról és mindarról, amit teremtett; fenntartja és kormányozza őket végtelen jóságával és bölcsességével, és itt a földön semmi nem történik anélkül, hogy Isten akarná vagy megengedné.

Igen, tudom, nem arról beszél, hogy teremt, hanem, hogy fenntartja és kormányozza de pont ez a kijelentés mond ellen az evolúciónak. Neki nincs szüksége evolúcióra, pont a 28. pontban leírtak miatt. Az ember pedig porból lett megformázva, ahogy a Szentírás tanítja.

Tudom, hogy Ön nem akar ellene mondani róma püspökének, mert nem szeretne szembekerülni sem testvéreivel, sem az egyházi hatóságokkal.

Ezért írom én itt ezeket le, nehogy az Ön által írt idézetet az én hozzászólásombó l félremagyarázza bárki.
#12 Boros Gábor 2014-12-04 14:40
Tisztelt Sipos S. Gyula!

"Mert ha most is folyik, akkor az az evolúció..."

Nem, hanem a Mennyei Atya teremtő keze, ami az édesanyák méhében formálja a magzatot( nem csak a lelket teremti a foganáskor ), növeszti a magot fává és az állati fajok megteremtését is ő végzi a mai napig. Ha nem az ő Mindenható keze tenné ezt, akkor a panteizmus az Ön vallása. Vagyis a világ az isten. A biosz, az evolúció, mely magára hagyva van.

Isten teremt az egész világtörténelem ben. Nincs evolúció és más sem. Ezek modernista irányzatok, melyeket a pápák mindig elítéltek. Főleg Szent X. Piusz pápa.

Ha szükséges, akkor megkeresem az erre vonatkozó egyházi tanítást a modernizmus és a liberalizmus előtti valóban Katolikus Egyháztól.
#11 szerk 2014-11-26 21:31
Nem kell mindent félremagaarázni ! Én magam már régóta letettem a voksom a Teremtő Isten mellett, sőt a Teremtés kontra evolúció témát bőven megírtam egy könyvemben még a '90-es években (és előadásokat is tartottam). De azt is gondolom, hogy ha jó szándékkal valaki keresi a közös, vagy közelítő pontokat, hogy innen kiindulva aztán elvezesse a másikat a helyes igazsághoz - és szerintem a pápa ezt teszi -, akkor az üdvözölni kell és nem üldözni. Kedves Gábor, a többi pedig, amit írtál, az butaság. Egyrészt mert a Szentírást mindenki értelmezi, aki olvassa, ezt teszi az Egyház is - úgy hívják, hogy szent hagyomány -, és most te is, másrészt pedig az, hogy a "teremtés a mai napig folyik" az erősen félreérthető (és buta) mondat. Mert ha most is folyik, akkor az az evolúció... de ebbe bele se mennék, mert értelmes érvelésre itt a szűk keretek között nincs is lehetőség. Zárjuk le ezt a vitát békében és feltételezve, hgy a pápa is, ti is, meg mi is a jót akarjuk és Isten tanítását követjük, ahogy azt Jézus Krisztus elénk élte, az Egyház megőrizte és a Szentlélek nekünk megeleveníti. Békességgel: Gyula
#10 Boros Gábor 2014-11-26 17:54
A Teremtő Isten a semmiből teremtette azt ami van. Nem megfogta a semmit és abból valamit kreált, hanem nem volt semmi azelőtt ami most van. Egyetlen szavával teremtett. Nincs szüksége sem ősanyagra sem másra, hogy teremtsen, mert Mindenható! A teremtés pedig a mai napig történik. Ezért van, hogy a magból élő fa lesz. A teremtményeket pedig a Mindenható Atya formálja meg, egyenként minden fajt, nem pedig az Evolúció "isten".

Olvassátok a Teremtés Könyvét és ne értelmezgesséte k ínyetek szerint és akkor nem vezet félre benneteket senki.
#9 lausdeo 2014-11-25 20:25
Ugyanakkor a hívőkhöz is szól, akik tisztelik és sokan szeretik, megbíznak benne és követik, akár még az ősrobbanás és az evolúció elfogadásában is...
+2 #8 szerk 2014-11-25 09:57
Kedves lausdeo!
Utána kellene egy kicsit irodalmaznod annak, amiről beszélni szeretnél. Most nem kívánok erről vitát nyitni, meg hosszú is lenne. Röviden:
-Az ősrobbanás elmélete szerint az elején a végtelen nagy tömegű anyag egy végtelen kicsi pontban van összesűrűsödve (a pont pedig az, aminek nincs kiterjedése, azaz "semmi"), majd ez valami titokzatos oknál fogva "felrobban"... ez már majdnem a Teremtés-történ et, erre mutat rá a pápa , itt a semmiből teremtés, csak mögé kell rakni, aki mindezt a semmiből megalkotta... Ha a pápa finoman fogalmaz, akkor ez azért van, mert nem keresztény emberekhez beszél, hanem olyanokhoz, akiket közelebb akar vinni Istenhez, ezért az ő nyelvükön mondja el az örök igazságokat (már amennyire egy rövid beszédben ezt lehet).
- Amikor a pápa rámutat arra, hogy az evolúció (ateista) elmélete is szükségszerűen el kell, hogy jusson Istenhez, akkor megint érvel Isten mellett és rámutat az evolúció-elméle t hiányosságára és arra, ami azt teljessé teheti.
Te ezeket fordítod ki az ellenkezőjére.. . kár.
Nem kellene - de erről nem szeretnék vitatkozni. Azt pedig engedd meg a mindenkori pápának - mert az elődeik épp ugyanezt a párbeszédet folytatták -, hogy ne csak az általad elvárt módon merjenek beszélni, hanem még sok-sokféle módon, kinek-kinek tudásához és állapotához mérve a szavakat.
#7 lausdeo 2014-11-25 08:37
OK, akkor nézzük mondatonként:
1) „A világ kezdete nem a káosz műve, amely másnak köszöni eredetét, hanem közvetlenül egy felsőbb Principiumtól származik, amely (Aki) szeretetből teremt. " - Ez szerintem is IGAZ, bár érthetőbb lenne úgy hogy a világot Isten teremtette.
2) A Big-Bang (Ősrobbanás), amelyet ma a világ eredetének tekintenek, nem mond ellent az isteni teremtő beavatkozásnak, hanem azt megköveteli. -Ez az állítás szerintem HAMIS, mert az ősrobbanás elmélete kizárja Istent és egy végtelen ciklikusságot feltételez, az anyag örök körforgását. A világ nem lehet egyszerre önmagától is meg Istentől is eredő, mint ahogy nem lehet valaki egyszerre ateista és Istenhívő.
3) "Az evolúció a természetben nem mond ellent a teremtés eszméjének, mivel az evolúció feltételezi azoknak a lényeknek a megteremtését, amelyek fejlődnek.” -Ez az állítás szerintem szintén HAMIS, mert az evolúció darwini elmélete is kizárja Istent és azt tanítja, hogy a fajok az anyag önszerveződésév el az élettelenből fejlődtek ki. Az élővilág sem lehet egyszerre anyagi és Isteni eredetű.
A pápának valóban feladata, hogy Istenre mutasson, de az is feladata, hogy Krisztus tanítását, az igazságot hirdesse. A hamisság nem lesz igazság bármilyen köntösbe is öltöztetjük. "Így beszéljetek inkább: az igen igen, a nem nem. Ami ezenfelül van, a gonosztól való." (Mt 5, 37)
+1 #6 szerk 2014-11-25 06:26
Látod, amit Ferenc pápa pozitívan állít - azaz, hogy aki az evolúcióban gondolkodik, az is eljuthat a Teremtő eszméjéig, mert az evolúció tana végső soron kikényszeríti a Teremtő létének feltételezését - azt te negatívba fordítod. Ő még egy ateista teóriából is Istenre mutat, te pedig még az Istenre mutatást is elítéled. Így ítélték el jézust is, és a szenteket is, mert kiléptek a "rendes vallásos emberek" komfortzónájábó l...
#5 lausdeo 2014-11-24 18:19
A Szent Márta házban elhangzottakkal legtöbbször egyetértek, de a sajtóban megjelent nyilatkozatok sokszor nagyon furcsák. Nehéz kihámozni, hogy melyik az igazi és melyik az álhír. Pl.: Idézzük szó szerint a pápát: „A világ kezdete nem a káosz műve, amely másnak köszöni eredetét, hanem közvetlenül egy felsőbb Principiumtól származik, amely (Aki) szeretetből teremt. A Big-Bang (Ősrobbanás), amelyet ma a világ eredetének tekintenek, nem mond ellent az isteni teremtő beavatkozásnak, hanem azt megköveteli. Az evolúció a természetben nem mond ellent a teremtés eszméjének, mivel az evolúció feltételezi azoknak a lényeknek a megteremtését, amelyek fejlődnek.”
forrás: http://hu.radiovaticana.va/news/2014/10/30/teremt%C3%A9s_%C3%A9s_evol%C3%BAci%C3%B3_%E2%80%93_p._szab%C3%B3_ferenc_jezsuita_v%C3%A1laszol_egyik/ung-833884

Az evolúció tana egy államilag finanszírozott és politikailag támogatott ateista világvallás, ugyanis élettelenből nem lesz élő. Istennek nincs másra szüksége csak a teremtő gondolatra. Nem kellenek számára évmilliárdok a teremtéshez. Megfontolandóak pl. Kent Hovind erre vonatkozó tényfeltáró előadásai. https://www.youtube.com/watch?v=Uec5Yuf24C4&app=desktop
+1 #4 szerk 2014-11-24 16:52
Ferenc pápa minden reggel nyilvános szentmisét mutat be és az aznapi evangéliumról prédikál, ráadásul jókat is mond (szerintem). Ez hűségesebb ragaszkodást mutat az Evangéliumhoz és az Egyházhoz, mint a köszönés módja, vagy hogy volt-e rajta piros papucs...
#3 lausdeo 2014-11-24 16:42
Nem szeretek kötözködni. Számomra valami nem stimmel a pápa egyes megnyilatkozása ival kapcsolatban. A problémám ott kezdődött, amikor kilépett az erkélyre megválasztását követően és dicsértessék a Jézus Krisztus vagy hasonló helyett egyszerűen jó estét-el köszöntötte a híveket. Sorolhatnám hosszan a furcsaságokat, de most csak annyit emelnék ki, hogy az emberbaráti hozzáállás (humanizmus) nem egyenlő a kereszténységge l, ugyanis más van a középpontban (a humanizmus esetén az ember, a kereszténység esetén Krisztus). Beszédeivel hol egyetértek, hol nem, nyilatkozatai is sokszor meghökkentőek. Egyszóval nem tudok rajta eligazodni. Nagyon sok gesztust tett deviáns társadalmi csoportok felé (pl. melegek), de nem látom, hogy a tolerancián kívül a Krisztusi értékeket is próbálná feléjük közvetíteni. Ugyanis az, hogy "ki vagyok én, hogy megítéljem  őket" - ez még önmagában kevés, nem több mint a humanizmus. Nem hangzik pl. el, hogy bizony bűnben élnek és el is kárhozhatnak (hol marad a gyónásra való felhívás?)
+1 #2 szerk 2014-11-24 15:52
Kedves lausdeo!
Látom már, hogy bármit csinál Ferenc pápa, neked az nem tetszik. Vagy eleve előítélettel vagy vele szemben, vagy szeretsz kötözködni... de ez nem jó így.
természetesen a világnak Krisztus kell - és ennek nem mond ellene, ha a pápa szétosztja a szegények között, amit kapott, vagy a kapott ajándékokat arra használja, hogy másokat adakozásra bírjon vele, hanem épp ellenkezőleg...
+1 #1 lausdeo 2014-11-24 15:25
"Amikor Jézus Betániában a leprás Simon házában tartózkodott, odament hozzá egy asszony. Alabástrom edényben drága illatos olajat hozott, s ahogy ott ült az asztalnál, a fejére öntötte. Ennek láttára a tanítványok bosszankodtak: „Mire való ez a pazarlás? Hisz jó pénzért el lehetett volna adni, s az árát a szegények közt szétosztani.” Jézus észrevette, s így szólt hozzájuk: „Miért bántjátok ezt az asszonyt? Hisz jót tett velem. Szegények mindig lesznek veletek, de én nem maradok mindig veletek..." (Mt. 26, 6-11) A világnak Krisztus kell és nem a tombolajegyek.  

You have no rights to post comments