Bibliamúzeum nyílik Washingtonban

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. december 03. szerda

A 2017-ben nyíló múzeum a maga nemében az első lesz a világon: egy korszerű intézmény, melyet teljes egészében a Bibliának szentelnek. A Rome Reports hírét adjuk közre. Cary Summers, a bibliamúzeum munkatársa úgy fogalmazott: „Egyetlen célunk van: azért hozzuk létre ezt a múzeumot, hogy az emberek kapcsolatba kerüljenek a Bibliával. (…) A Biblia hatott a kormányokra, az oktatásra, a családokra, az igazságszolgáltatásra, a tudományra. Hatott az egész eddigi történelmünkre.”

Cary Summers, a bibliamúzeum projektvezetője elmondta, a 2017-re elkészülő 400 ezer négyzetméteres épületben 40 ezer bibliaritkaságot, Biblia-kéziratokat, egyéb kéziratokat és műtárgyakat állítanak ki. A gyűjtemény megtekintése jóval többet jelent majd a látogatók számára, mint egy szokványos múzeumlátogatás.

„Tematikus park, múzeum, tudományos könyvtár, színház, bibliai étterem, kávézók, játszótér kombinációját kell elképzelni, mindezeket ezen a hatalmas épületen belül” – mondta a projektvezető.

David Greenbaum építész arról tájékoztatott, egy ötszáz férőhelyes színháztermet, egy ugyanekkora befogadóképességű báltermet, továbbá kávézót és éttermet alakítanak ki az épületben, ezenkívül egy teljes szint a kutatómunka, az oktatás és a bibliatudomány céljait fogja szolgálni.

A projekt a Green család anyagi támogatásával valósul meg. Bár a bibliamúzeum az Egyesült Államokban, a Capitoliumtól mindössze pár utcányira épül meg, a Biblia korokon és országhatárokon átívelő hatását mutatja be.

Mint Cary Summers elmondta: „A Biblia esett a világon legtöbbször könyvégetés áldozatául. Betiltották, »keresztre feszítették«, megpróbálták elpusztítani. Mégis mindmáig a legnagyobb példányszámban eladott könyv. Mégis mindmáig a legnagyobb hatású könyv.”

A projektben több mint száz tudományos munkatárs és öt kreatív team működik közre – ők gondoskodnak arról, hogy a múzeum történeti szempontból pontos legyen, de ugyanakkor interaktív is. Mindenekelőtt azt szeretnék elérni, hogy ne csupán egy átlagos múzeumlátogatást jelentsen, hanem igazi élményt adjon az odalátogatóknak.

„Amikor az Úr azt mondja, az én Igém él – az szó szerint igaz. Bár a világ próbálja mindinkább megsemmisíteni a Bibliát, mégis egyre nagyobb hatalma van” – fogalmazott Cary Summers projektvezető.

A bibliamúzeum jelenleg még rekonstrukció alatt áll, megnyitását 2017 őszére tervezik.

A Green-gyűjtemény a világ legnagyobb magángyűjteménye, mely bibliaritkaságokra, kéziratokra, műtárgyakra specializálódott.

Steve Green 2012-ben jelentette be, hogy állandó múzeumot kívánnak létrehozni a gyűjtemény számára, azonban a washingtoni városvezetéssel folyó viták miatt késik a terv megvalósulása.

A gyűjtemény értékes darabjait 2014-ben Jeruzsálemben állították ki, ezt követően pedig a Vatikánban Verbum Domini címmel.

Fotó: Christian Post

Magyar Kurír
(vn)

You have no rights to post comments