Két templom is megsérült Nógrád megyében az újévi földrengésekben

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. január 09. péntek

Az elmúlt egy hét alatt kilencvenre emelkedett az újévi földrengések után bejelentett káresetek száma, két templom és egy tájház is megrongálódott – tájékoztatta a Nógrád megyei katasztrófavédelem szóvivője január 8-án az MTI-t.

Angyal Eszter elmondta, hogy csütörtökig 33 településről 90 bejelentés érkezett, ezek közül kettő igényelt beavatkozást: Szécsényben és Magyarnándorban egy-egy veszélyesen megdőlt kéményt bontottak vissza a tűzoltók.

A kárbejelentők többsége vakolathullásokról, padló- és falrepedésekről számolt be. Galgagután a falumúzeum épülete rongálódott meg. Két templom, a kishartyáni és magyarnándori (képünkön) fala megrepedt a földmozgások miatt, utóbbi településen károk keletkeztek a polgármesteri hivatal épületében is.

Sándor István, Magyarnándor független polgármestere elmondta: a község római katolikus templomában a boltívek mentén keletkeztek repedések. A károkat már felmérték, de a helyreállítás pontos költségei egyelőre nem ismertek – közölte a polgármester, aki 2,5–3 millió forint közötti összeget valószínűsít.

Újév napján négy földmozgást regisztráltak Nógrád megye középső részén: előbb egy a Richter-skála szerint 3,9-es, majd egy 4,0-ás erősségű rengés rázta meg Iliny község környékét. Ezeket 3,1-es, majd 2,8-as erősségű utórengés követte. Az ötödik, 2,1 erősségű utórengés január 7-én délután volt.

Fotó: Miserend.hu

Magyar Kurír

You have no rights to post comments