Egy nagyszerű új kezdeményezés

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. január 15. csütörtök

„Enni adok – enni kapok” – ez a felirat áll a Betegápoló Irgalmasrend pécsi háza kerítésére szerelt ládán. Egyre többen készülnek már úgy reggel, hogy eggyel több péksüteményt tesznek a táskájukba, ezzel is segítve a rászorulókat. A láda híre már Ausztriába is eljutott.

Az egyik közeli boltból mindennap elviszik az ételládába a megmaradt péksüteményeket. Nem kell sokáig várni, hamar érkezik olyan rászoruló, akinek jól jön az étel. A pécsiek többsége hallott már a ládáról.


Morvay Imre Pio atya, a Betegápoló Irgalmasrend pécsi házfőnöke a sok rászorulót látva azon gondolkodott, hogyan tudna a leghatékonyabban segíteni. Több helyen látta, hogy reklámszatyorban ételt akasztanak a kerítésekre, így jött az ötlet, hogy eső- és hóálló ládát helyez az irgalmasrendi kórház kerítésére. Ebbe ő maga mindennap tesz kenyeret és tartós élelmiszert, de bárki hozhat a feleslegéből, és bárki el is veheti azt, amire szüksége van.
Pio atya elmondta, hogy este és reggel is megnézi a ládát; ha kell, kitisztítja, és feltölti kenyérrel és tartós élelmiszerrel. A házfőnök hozzátette: nap mint nap megköszönik a rászorulók, hogy gondol rájuk. Az atyát már több magyarországi településről is megkeresték, sőt egy osztrák jótékonysági naptárba is bekerült az ételláda fotója.

A Betegápoló Irgalmasrend Spanyolországból ered. Alapítója Juán de Ciudad, aki beteg, fogyatékos és a társadalom peremére szorult embertársai gyógyítására, ápolására szegődött. E tevékenység halála után misszióként tovább élt, majd a pápa szerzetesrendként ismerte el. Istenes Szent János örökségének jegyében a Betegápoló Irgalmasrend ma a világban – így Magyarországon is – egészségügyi és szociális intézményeket működtet, és irgalmas szolgálattal segíti a rászorulókat.

A rend legrégebbi intézménye a történelmi Magyarország területén a szepesváraljai kórház, amelyet 1650-ben alapítottak. Az évszázadok során újabb kórházak és gyógyszertárak létesültek Pozsonyban, Egerben, Temesváron, Pápán, Kismartonban, Nagyváradon, Zágrábban, Pécsett, Szakolcán, Vácott, Budán és Szatmárnémetiben.
A rend ma Magyarországon a budai, pécsi és váci kórházakat, valamint az érdi idősek otthonát működteti. Ehhez két városban patika is tartozik, valamint a Budán található, mára felújított törökfürdő is a rend kezelésében áll.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

You have no rights to post comments