Fodrászok, borbélyok is szolgálják a hajléktalanokat a Szent Péter téren

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. január 31. szombat

Ferenc pápa kezdeményezésére a Szent Péter tér oszlopsora alatt a zuhanyzón kívül február 16-tól fodrászok és borbélyok is szolgálják majd a hajléktalanokat – tájékoztat a Vatican Insider.

Konrad Krajewski érseket, pápai főalamizsnást kinevezésekor arra kérte Ferenc pápa, hogy ne íróasztal mögül intézze a szegények ügyeit, ne papíron segítsen nekik, hanem legyen jelen köztük a hétköznapokban. Legyen ott helyette is, hiszen ő maga is szívesen találkozik, beszélget a szegényekkel: a lengyel érsek így olyan, mintha a pápa meghosszabbított keze volna.

A főalamizsnás újabb felhívására ismét rengeteg felajánlás érkezett. Sokan adományoztak felszerelést: fodrászkellékeket, székeket. Szinte minden készen áll, és három új zuhanyzó is épül. Nagyon sok borbély jelentkezett az önkéntes munkára, lelkesen várják, hogy elinduljon a kezdeményezés. Hétfőnként várják majd a hajléktalanokat, ezen a napon ugyanis a fodrászüzletek zárva tartanak, a fodrászoknak, borbélyoknak szabadnapjuk van.

„Szeretnénk visszaadni ezeknek az embereknek a méltóságát. Akinek nincs lehetősége a mosakodásra, azt kiveti magából a társadalom. Mindannyian jól tudjuk, hogy egy hajléktalan nem mehet be egy kávézó vagy egy étterem mosdójába, nem használhatja ezeket a szolgáltatásokat... De nem elég, ha zuhanyozhat és kimoshatja a ruháját. Rendben kell lennie a hajának és a szakállának, már csak azért is, hogy ne támadja meg valamilyen betegség. A hajvágás, borotválás is olyan szolgáltatás, amely a hajléktalanok számára elérhetetlen, mert egy normál üzletben megijednek, hogy elterjeszt valami betegséget, például a rühességet” – nyilatkozta Krajewski. Hozzátette, hogy ezzel a kezdeményezéssel egyben a város érdekét is szolgálják.

Fotó: Aleteia.org, Newscattoliche.it

Magyar Kurír
(tzs)

You have no rights to post comments