A Szentatya megalapította a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyházat

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. március 21. szombat

Március 20-án Ferenc pápa a Magyar Katolikus Egyházon belül a bizánci rítusú katolikusok számára megalapította a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyházat.

A Hajdúdorogi Egyházmegyét, Debrecen székhellyel metropolitai székké emelte, amelynek első metropolitájává Excellenciás és Főtisztelendő Kocsis Fülöpöt nevezte ki, aki jelenleg a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke.

A Miskolci Apostoli Exarchátust egyházmegyei rangra emelte, megtéve a Hajdúdorogi Metropolitai Szék szuffragáneus egyházmegyéjévé, amelynek első püspökévé Excellenciás és Főtisztelendő Orosz Atanázt nevezte ki, áthelyezve őt a Paniumi címzetes székből.

Megalapította a bizánci rítusú katolikusok számára a Nyíregyházi Egyházmegyét a Hajdúdorogi Egyházmegyéből leválasztott területből, a Hajdúdorogi Metropolitai Szék szuffragáneusává téve, apostoli adminisztrátorává (Sede Vacante) pedig kinevezte Orosz Atanáz püspököt.


Budapest, 2015. március 20.,
a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága

A metropolitai beiktatást S. Em. Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Kongregáció prefektusa fogja végezni március 23-án Hajdúdorogon a 10 órakor kezdődő paraklisz szertartása után – tájékoztat a Hajdúdorogi Metropólia.

You have no rights to post comments