Szentté avatták az örmény népirtás áldozatait

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. április 24. péntek

Szentté avatták csütörtök délután az 1915-17-es örmény népirtás 1,5 millió áldozatát az örmény egyház székhelyén, a Jerevántól mintegy 20 kilométerre található Ecsmiadzinban.

Az ünnepélyes szertartást az örmény egyház feje, II. Karekin katolikosz celebrálta a világ legrégebbinek tartott keresztény székesegyházában. Korábban sem a katolikus, sem pedig az ortodox egyház nem avatott kollektíven szentté ennyi embert.
Az örmény egyház a maga részéről nem számszerűsítette az új szentek számát. Minden áldozatot szentté avattak, "aki a hitéért és keresztény identitásáért vesztette el életét" - mondta szerdán a KNA német katolikus hírügynökségnek Hovakim Manukyan püspök, aki az örmény egyház ökumenikus kapcsolataiért felel. II. Karekin katolikosz szerint az áldozatok szentté avatásával az "egyház nem tesz mást, mint elismeri a tényeket, vagyis a népirtást".
II. Karekin szerdán megáldotta Jereván központi terén a "népirtás mártírjainak" emléket állító új dóm alapkövét, megnyitva ezzel az örmények elleni genocídium kezdetének századik évfordulójára emlékező rendezvényeket. A Kathpress katolikus hírügynökség jelentése szerint az eseményen részt vett Szerzs Szargszján örmény államfő is.
Pénteken világszerte több millió ember, köztük állam- és kormányfők emlékeznek az örmény népirtás áldozataira. Az örményországi hivatalos megemlékezéseken több külföldi vezető, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnök és Francois Hollande francia államfő is részt vesz majd.
(index.hu)

You have no rights to post comments