Dőlnek a bástyák - az írek többsége igent mondott a melegházasságra

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. május 24. vasárnap

Mind a támogatók, mind az ellenzők táborának prominens képviselői szerint megszavazta az ír lakosság az azonos neműek házasságának legalizálását. A magyar végvár még áll...

Az RTE állami médiavállalat becslése szerint az "igen" tábor győzelme elsöprőnek tűnik, Kevin Humphreys miniszter kétharmad-egyharmad arányt jósol. Aodhan O'Riordain, az esélyegyenlőségért felelős miniszter szerint is győztek a melegházasságot támogatók, és a részvételi arány példátlanul magas volt, az ügy heves érzelmeket váltott ki az írekből.
Az azonos neműek házasodásának jogát minden parlamenti párt, a nagy munkaadók és sok híresség támogatja, és azt remélik, hogy a népszavazás mérföldkő lesz abban a folyamatban, amelyben Írország, amelyet sokáig Nyugat-Európa társadalmilag egyik legkonzervatívabbnak országának tekintettek, fokozatosan átalakul.
"Írország azt üzeni ezzel a világnak, hogy ez a jövő útja" - jelentette ki David Norris, aki a hetvenes évek végén kezdte kampányát a melegjogok érvényesüléséért. A homoszexualitást bűnnek tartó katolikus egyház a templomok falain belülre korlátozta az alkotmánymódosítás elutasítására buzdító kampányát, szemben a más országokban - mint például Franciaországban - tapasztaltakkal, ahol az egyház tiltakozása nyilvános és aktív volt.
origo.hu)

A magyar alaptörvény szerint a homoszexuálisok élettársi kapcsolatban élhetnek egymással - a házasság viszont egy egészen más dolog! „Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony” Imádkozzunk, hogy ez így is maradjon!

You have no rights to post comments