Nagy magyar siker: a Nagydíjat és a kritikusok díját is megkapta a Saul fia Cannes-ban

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. május 24. vasárnap

Legfrissebb hír: A zsűri nagydíját nyerte a Saul fia Cannes-ban!

A cannes-i filmfesztivál a közönséget és a nemzetközi sajtót is rabul ejtő holokausztfilm, a Saul fia kapta a filmkritikusok díját. Nemes Jeles László FIPRESCI-díjjal jutalmazott alkotása június 11-én kerül a magyar mozikba, de már a premier előtti vetítésekre is szinte percek alatt elkeltek a jegyek. (Azóta érkezett: még több díj...)

Nemes Jeles László holokausztfilmje kapta Cannes-ban a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját. A több mint 50 ország mintegy 400 filmkritikusát és filmújságíróját összefogó szervezet elismerése újabb siker a Saul fiának, amely gyújtóbombaként robbant be a filmvilágba.
Az elismerést szombaton délután 5 után jelentették be a Filmpalotában, a nagykövetek szalonjában - adta hírül a The Hollywood Reporter.

Berobbant a filmvilágba
Mint arról az Origo is beszámolt, Nemes Jeles László filmjét lelkendező nemzetközi kritikák fogadták, amikhez az Origo is csatlakozott, a múlt hét pénteki díszbemutatón pedig hat percen át tartó ovációval jutalmazta a filmet a fesztivál közönsége.
A nemzetközi sajtót megdöbbentette a Saul fia újszerűsége, formai tökéletessége és kíméletlen intenzitása. Egyhangúlag ajnározzák a 38 éves Nemes Jeles László alkotását, amely friss nézőpontból mutatja meg a holokauszt borzalmait.

Rég dícsértek ennyire
Magyar filmet már nagyon régen nem dicsértek ennyire a világban. Most már az is bizonyossá vált, hogy széles nézőközönséghez is el fog jutni a film. A forgalmazók éjszakába nyúlóan licitáltak a Saul fiáért, végül a Sony Pictures Classics szerezte meg a film észak-amerikai jogait.
A cannes-i őrületen felbuzdulva, hirtelen Magyarországon is óriási lett az érdeklődés a film iránt. A hazai forgalmazó jó érzékkel úgy döntött, hogy nem várakoztatja a magyarokat a hivatalos bemutató napjáig (június 11.), és premier előtti vetítéseket szerveztek. A jegyek órák alatt elkeltek.

Egyvalami fájna neki
Ha Spielberg szarnak tartaná, az fájna - mondta filmjéről az Origónak adott interjúban a Saul fia rendezője, Nemes Jeles László. A fiatal magyar rendező azt mondta, nem akar semmit sem nyerni, inkább a szakadék szélét szereti, viszont őszintén meglepődött, hogy a magyarok is értékelik a filmjét.
Félt, hogy valaki előbb csinál az ötletéből filmet. Azt is mondta, szakítani akart az eddigi holokausztfilmek megközelítésével, ezért nem frontális képekkel operált, hanem a részleteken, a fragmentált világon át a nézők képzelőerejével.
(origo.hu)

Azóta érkezett:

Az elmúlt két évben az volt a gyakorlat, hogy a Fipresci-díjas film másnap megnyerte az Arany Pálmát is (2013: Adéle élete, 2014: Téli álom) Cannes-ban, úgyhogy most megint mindenki nagyon lelkes, hogy összejöhet az a vasárnapi díjátadó is a magyaroknak. A babonások is abból is jeleket vélnek kiolvasni, hogy a Saul vasárnapi ismétlése a fesztivál legnagyobb termében lesz, és az elmúlt években ez is jó előjelnek bizonyult az Arany Pálmát illetően - az mindenesetre igaz, hogy a három legjobb fogadtatásban részesült film (Saul, Youth, Carol) lesz ebben a teremben.

Közben szombat este a Saul fia a második különdíját is elnyerte: a Grand Hotelben adták át a Francois Chalais francia újságíróról elnevezett díjat, amit olyan filmeknek szoktak adni, amelyek valamilyen társadalmilag fontos témával foglalkoznak. Az elég laza és oldott hangulatú díjátadóra eljött egy csomó filmcsillag, köztük Marisa Berenson, akit a Barry Lindonból lehet ismerni, valamint Brigitte Fossey, aki Vic anyukája volt a Házibuliban. A francia nyelvű díjátadó különösségét tovább fokozta, hogy maga a díj, amit Nemes Jeles László rendező, és az alkotók kaptak, egy régi, 15. századi tányér, aminek állítólag felbecsülhetetlen eszmei értéke van.

Visszatért Cannes-ba Sipos Gábor producer a Laokoon Filmgroupból, és hozta magával Röhrig Géza főszereplőt és Erdély Mátyás operatőrt is, úgyhogy ha vasárnap tényleg díjat kap a Saul fia, akkor az egész kreatív stáb jelen van, hogy átvegye.

(index.hu)

You have no rights to post comments