Két napi firka: Gombák; Tálalva van

Kategória: Irodalom Megjelent: 2022. június 11. szombat

  (Gombák)
Ne légy már galóca! Látod, az mindig egyre nagyobb akar lenni, aztán csak mérgeskedik, hivalkodik, keseredik! Vagy olyan akarsz lenni, mint a pöfeteg, aki addig fújja magát, míg ki nem pukkad? Ne légy bolondgomba!

Mi csendesek vagyunk, szelídek, kedvesek, a gombafonalaink mégis mindenfelé elérnek. Bizony, van olyan rokonunk, amelynek szálai kilométerekre eljutnak a föld alatt! Aztán ha esik egy kis eső, tönkjeinket kidugjuk a talajból, udvariasan megemeljük kalapunkat, hadd szálljanak a spórácskáink, s bizony mondom neked, aki csak találkozik velünk, az örül, és mind haza akar vinni, hogy együtt lehessen velünk! Bizony, mi ilyen értékesek vagyunk, minden csindadratta nélkül is. Ne feledd, te nem vagy se növény, se állat, te gomba vagy!

  (Tálalva van)
Ne válogass már annyit, tálalva van! Ez igazán exluzív étterem, a legjobb szakácsokkal, itt minden finom! Ezeknek a húsa ízessé válik, amikor harcolnak, a harag és a gyűlölet zamatossá teszik őket, de ha sokáig vársz, akkor abbahagyják, az izmok kieresztenek és elvész az egész szívós rugalmassága, amin olyan jól esik rágódni! Ne válogass! A tölténymagokat majd kiköpdösöd, ha nem tetszik, félre tesszük, a gyerekek majd eljátszanak velük. Kezdd már el, ha sokáig vársz, a végén elmenekülnek, aztán hiába tettük meg ezt a hosszú utat idáig. Tudod mennybe került nekem, hogy bejussunk ide! De hidd el, megéri! Várj, bekapcsolom az audio-csatornát, a csodálatos hangszimfóniát is hallgathatjuk közben: robbanások, jajgatások, sírások, összeomlások, minden spontán történik és mégis milyen szép egységbe forr össze! Na együnk már, jó étvágyat!
(Rajz: ifj. Sipos Gyula, szöveg: Sípos (S) Gyula Facebook: Napi firka,  #napifirka )

You have no rights to post comments