Kurt Vonnegut a tehetségről

Kategória: Irodalom Megjelent: 2022. július 02. szombat

A humoráról és képzelőtehetségéről híres író szavai:  „15 éves koromban egy hónapot töltöttem egy régészeti ásatáson.  Egyik nap az ebédszünetben beszélgettem az egyik régésszel, aki olyan „ismerkedős” kérdéseket tett fel, amiket a fiataloknak teszel fel: Sportolsz? Mi a kedvenc tárgyad?

Nem, nem sportolok, válaszoltam.  Színházzal foglalkozom, kórusba járok, hegedülök és zongorázom, korábban művészeti órákra jártam.
És akkor ő: Hű! Ez elképesztő!
Mire én: Ó, nem, mert egyikben sem vagyok jó!
És akkor mondott valamit, amit soha nem fogok elfelejteni, és ami teljesen feldúlta a gondolataimat, mert még soha senki nem mondott nekem ehhez hasonlót:
“Nem hiszem, hogy a dolgok csinálásának az lenne az értelme, hogy jók legyünk bennük.  Úgy gondolom, hogy különböző készségeket szereztél, csodálatos tapasztalatokat, és ezek mind tanítanak neked valamit, és érdekes emberré tesznek, akármilyen jól is csinálod."
És ez őszintén megváltoztatta az életem.  Mert eljutottam abból a valakiből, aki semmiben sem volt elég tehetséges ahhoz, hogy kitűnjön, olyan valakivé, aki azért csinált dolgokat, mert élvezte azokat. Annyira teljesítmény-orientált környezetben nőttem fel, annyira elöntött a tehetség mítosza, hogy úgy gondoltam, csak akkor érdemes dolgokat csinálni, ha „nyerni” lehet rajtuk.”

(facebook)

You have no rights to post comments